popołudniowe ciasto

i  l  k  j

Jak mnie najdzie na pieczenie to nie ma zmiłuj czasem. Początkowo wszyscy Ci dziwnie przeciwni i nie pałający jakoś entuzjazmem, w miarę jak ciasto w piekarniku rośnie zaczynają się przekonywać. Lubię te popołudnia. Są nasze. Domowe. A do kawy i herbaty idealnie pasuje ciasto bakaliowo-owsiane z jabłkami. Idealnie jesienno-zimowe, na takie popołudnia jak teraz kiedy za oknem wcześnie ciemno, a w domu dużo ciepła i światła.

Ciasto bakaliowo-owsiane z jabłkami

80 g mąki typu 650 • 250 g płatków owsianych • 400 ml mleka • 120 g masła • 160 g cukru brązowego • 3 jajka od „szczęśliwych kur” • 1 mała łyżeczka sody • 1 mała łyżeczka sody • 3 średnie jabłka • dwie garści orzechów włoskich • garść rodzynek • garść żurawiny

Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki owsiane i zostawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do płatków dodajemy masło i połowę cukru. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z drugą połową cukru. Gdy będą ubite stopniowo dodajemy wystudzone płatki owsiane. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz 2/3 posiekanych orzechów, wszystkie rodzynki i żurawinę. Jabłka kroimy w kostkę i wszystko dokładnie mieszamy z masą owsiano-jajeczną. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.

||||| Like It 3 I Like It! |||||